Stánky se připravují

Jakou dřevinu vybrat na dřevěné terasy

Jakou dřevinu vybrat na dřevěnou terasu?

Mnoho zákazníků si není jistá při výběru dřeviny použité na stavbu dřevěné terasy. Žádají o radu, zajímají je výhody a nevýhody jednotlivých druhů dřevin, chtějí slyšet doporučení a zkušenosti z Naší praxe.


Druhy používaných dřevin na dřevěné terasy

Na Českém trhu je  velmi široká škála dřevěných terasových prken – od dřevěných prken vyrobených z exotických dřevin  jako je Bangkirai,
Massaranduba, Cumaru, Jatoba, Garapa, Merbau, Ipe, Teak. ,které se do ČR dovážejí víc jak 20 Let. 


Terasová prkna z evropských dřevin, jako jsou sibiřský modřín, smrk, borovice, modřín a další. Dále se setkáte s terasami ze thermowood  tepelně upravená evropská dřeva thermowood se vyrábí  hlavně z dřevin borovice, smrk, jasan a další



Jak se mezi nabídkou zorientovat a vybrat si pro sebe to nejlepší dřevo na terasu?

 

Mezi jednotlivými výše uvedenými dřevinami je velký rozdíl v mechanické odolnosti, životnosti a pochopitelně také v ceně.




Proto by si každý, kdo plánuje vybudování dřevěné terasy, měl rozmyslet, co od nové terasy očekává – zejména z pohledu životnosti dřevěné  terasy, vzhledu (viditelné či skryté uchycení), nároků na údržbu a kolik je do plánované terasy ochoten investovat.

 

Životnost exotických dřevin

Exotické  dřeviny rostou ve velmi náročných podmínkách - vysoká vlhkost prostředí, neustálé útoky plísní a škůdců. Aby se ubránily, musely přizpůsobit svou strukturu - nejčastěji právě vyšší hustotou dřeva, někdy vyšším obsahem speciálních obranných látek.

 

Dřevěná terasa iDeck a tClip z exotického dřeva

Nejměkčí z exotických dřevin, které se na terasy využívají, je teak (hustota cca 690 kg/m3). Teak však obsahuje vysoké procento přírodních olejnatých silic, které dřevo přirozeně chrání proti vlhkostí. Navíc se jedná o jednu z nejstabilnějších tropických dřevin. Proto je týkové dřevo tak ceněné.

Další exotické dřeviny nabízené na českém trhu jsou bangkirai, massaranduba, merbau, garapa, cumaru, ipe, faveira, iroko, itauba a další.

Tyto dřeviny mají hustotu ještě vyšší.

 

Ty nejtvrdší exotické dřeviny (ipe, massaranduba) dosahují hustoty přes 1000 kg/m3, to je zhruba dvojnásobná hustoty dubu, který je u nás považován za tvrdou dřevinu.

Jednotlivé tropické dřeviny se od sebe odlišují barvou, tvrdostí i objemovou stálostí (stabilitou). Některé z těchto dřevin, jako je bangkirai nebo massaranduba, mívají tendenci se kroutit. Proto je i mezi tropickými dřevinami dobré dát na radu odborníka a vybrat správnou dřevinu, která zaručí vaši dlouhodobou spokojenost.


Životnost z evropských dřevin

V tomto parametru nejvíce propadají používané evropské jehličnaté dřeviny (smrk, borovice, modřín) – i ty tepelně upravené. Jejich hustota dosahuje max. 400 kg/m3, zatímco hustota sibiřského modřínu se pohybuje okolo 600 – 650 kg/m3.

Tepelně upravené dřeviny thermowood jsou sice stabilnější, než jejich původní přírodní varianta, a mírně odolnější proti povětrnostním vlivům, stále se však jedná o stejně měkké dřevo jako před tepelnou úpravou a tedy i se stejnou tzn. nižší mechanickou odolností.

U sibiřského modřínu se zas musím počítat s tím, že v závislosti na povětrnostních a klimatických podmínkách i u něj dochází na povrchu k vytváření podélných prasklin a k prasklinám na koncích prken.